sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Tapahtui marraskuussa

Palataan vielä vähän marraskuuhun vaikka joulukuu onkin jo puolivälissä. Marraskuu oli kelien puolesta tosi surkea, synkkä ja sateinen, ei tehnyt mieli lähteä ulkoilemaan saati käymään jossakin, teki vain mieli käpertyä peiton alle piiloon. Peiton alla löhöillessä alkoi pikkuhiljaa taas löytyä intoa kotona puuhasteluun ja kadoksissa ollut sisustusvimma palasi uusien ideoiden kera.


Kyllä se aurinko muutaman kerran näyttäytyi


Mitä kaikkea sitten mahtoi tapahtua marraskuussa???Upea marraskuinen aamu


Aluksi ajattelin että eipä Marraskuussa tapahtunut juuri mitään, mutta silloin vietettiin pyhäinpäivää, Martinpäivää sekä isänpäivää. Aikatauluissa oli hieman sovittelemista, tuntuu että melkein kaikki tapahtumat osuivat yhden viikon ajanjaksolle. Kolmantena torstaina tulivat myyntiin jälleen uuden sadon BeaujolaisNoveau-viinit ja nehän piti tietysti käydä ostamassa. Muita marraskuun juhlia oli tietenkin pikkujoulut sekä kiitospäivä ja Black Friday, joita vietetään marraskuun viimeisenä torstaina ja perjantaina.


Uuden sadon viinit saapuivat

  
Pääsin myös viime kuussa viihteelle ja kävin Eerikan kanssa katsomassa Aleksanterin teatterissa Jarkon ja Oskun SoWhat juhlashowta. Kyllä meitä nauratti, vatsalihakset joutuivat kovalle koetukselle, Show oli  ihan loistava! Ihastuin tuohon Aleksanterinteatteriin, se huokuu sellaista vanhan ajan tunnelmaa.


Mahtavat Diivat!
Marraskuussa perinteisesti sytytetään Aleksanterinkadun jouluvalot, uskomatonta mutta totta, viime vuonna olin ensimmäistä kertaa seuraamassa tuota tapahtumaa ja se oli kyllä todella upea. Senaatintorille oli jälleen tullut valtava määrä porukkaa seuraamaan paraatia. 


Helsingissä Aleksanterinkatu saa joka vuosi ylleen upeat jouluvalot ja muuttuu viralliseksi joulukaduksi, tänä vuonna valot sytytettiin jo 69. Kerran. Ihmettelen suuresti miksi en ole aikaisemmin ollut avajaisissa? Toki olen aina käynyt ihailemassa noita jouluvaloja, mutta itse avajaisiin en ole osallistunut, tänä vuonna saavuin tapahtumaan tyylikkäästi metrolla! Avajaisia vietettiin Senaatintorilla, itse ehdin paikalle kuuntelemaan viimeisiä lauluesityksiä sekä pormestarin puhetta, jonka jälkeen hän sytytti Senaatintorin joulukuusen valot palamaan.  
Jouluhöperön tapahtumat 2017Stoccan jouluikkunaa odotetaan joka vuosi innolla ja se täytyy käydä ehdottomasti katsastamassa. Tänäkin vuonna sen ympärillä oli ruuhkaa koko ajan, mikäli haluaa välttää ruuhkaa niin kannattaa käydä ihmettelemässä Tapiolan Stoccan ikkunaa, se on aika lailla samalla teemalla tehty. 

Vuodesta 1949 Stoccan näyteikkunat Aleksanterinkadulla ovat saaneet jouluisen ilmeen, nuo taidokkaasti tehdyt ikkunat kuuluvat oleellisesti Joulunodotukseen ja niitä ihailevat niin lapset kuin aikuiset. Oheisesta linkistä voit käydä katsomassa Stoccan satuikkunoita aikaisemmilta vuosilta.  
Jouluhöperön tapahtumat 2017


Brunssilla laineiden päällä
Eräänä sateisena lauantaina minulla oli ilo päästä Tallink Siljan järestämälle vastuullisuusbrunssille, tapahtumaan oli kutsuttu edustajia WWF:stä ja Hope-yhdistyksestä. Mikä sen mukavampaa kun aloittaa lauantai kuohuvalla ja nauttia laivan herkullisista antimista. Herkullisten tarjottavien lisäksi oli tarjolla painavaa asiaa, sillä tilaisuuden teemana oli vastuullisuus, joka oli myös huomioitu ruokatuotteissa. Kun on bloggareita paikalla, niin ensin jonotetaan kuvaamaan ja sitten vasta jonotetaan ruokia.
WWF


Alkuruokien jälkeen WWF:n edustaja Annukka Valkeapää kertoi meille ruoan ympäristövaikutuksista ja antoi paljon ajattelemisen aihetta. Kuulimme häneltä hyviä ideoita siitä, miten jokainen voi omilla valinnoilla vaikuttaa siihen ettei ympäristö kuormittuisi liikaa. Viimeaikoina on paljon puhuttu siitä, että pitäisi lisätä kasvisruokien määrää ja vähentää liharuokia, asia tuli myös esille brunssin aikana. 

Saimme myös kuulla kuinka WWF ja Tallink Silja ovat yhteistyössä miettineet kuinka vähentää laivan ruokahävikkiä ja miten voidaan hyödyntää ylimääräistä ruokaa. Laivalla ollaan myös kiinnitetty huomiota siihen minkälaisia raaka-aineita käytetään.

Tämä tietoisku herätteli minua hieman miettimään omia valintoja, sillä ruokavalioni on aika lihapainotteinen. Täytyypä heti alkaa etsimään hyviä kasvisruokareseptejä. Hernekeitto on kasvisruokaa eikä vain? Tästä lähtien syön sitä siis joka torstai. 

Ruokahävikki ja sen vähentäminen on yksi hyvä esimerkki, siitä miten itse voi osallistua talkoisiin. Olen kirjoittanut ruokahävikistä useaan otteeseen, mutta vielä meillä on tekemistä sen kanssa, sillä edelleen tuotteita menee vanhaksi tai ruokaa tehdään liikaa ja ne päätyvät biojätteeseen. 

Omalta osaltani maitotuotteiden kulutus on jo nyt minimissä, mutta silti meillä käytetään paljon maitotuotteita, viime aikoina olen miettinyt voisiko jotakin korvata kauramaidolla?

Ohessa pari linkkiä ruokahävikistä:


Nämä näkkärit olivat törkeen hyviä, täytyypä etsiä vastaava resepti


Hope


Hope-yhdistys piti myös puheenvuoron brunssilla ja se oli todella tunnepitoinen, yhdistyksen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila aloitti esityksensä lukemalla kirjeen eräältä äidiltä. Äiti ja lapset olivat joutuneet jättämään kotinsa ja omaisuutensa, muuttaessaan turvataloon. Kun kuuntelin kirjettä jouduin muutamaan otteeseen pyyhkimään silmäkulmia, enkä ollut ainoa.  

Hope on sitoutumaton ja vapaaehtoisuuteen perustuva hyväntekeväisyysjärjestö, joka auttaa vähävaraisia lapsiperheitä. Muutama äiti perusti järjestön vuonna 2009 halusta auttaa lapsia, sillä varojen puuttuessa kaikilla lapsilla ei ole mahdollista harrastaa tai lomailla. Tänä päivänä Hope-järjestöllä on 20 paikallistoimijaa eri puolella Suomea ja viime vuonna 6558 perhettä ja 16960 lasta sai avustuksia. Hopeyhdistys tukee perheitä antamalla tavara- ja vaatelahjoituksia, tukea harrastuksiin sekä Vapaa-ajan elämyksiä.

Hopen toiminnassa voit olla mukana,

=> Antamalla aikaa, apua tarvitaan lahjoitusten lajittelemisessa tai varainhankinnassa
=> Tekemällä tavaralahjoituksen, lahjoita ylimääräiset lelut, vaatteet, urheiluvälineet ym.
lahjoitathan vain siistejä ja hyväkuntoisia tavaroita!
=> Tee rahalahjoitus
=> Liity jäseneksi
=> Yrityksesi voi auttaa

Tallink Silja on ollut mukana tukemassa Hope-järjestön tomintaa mm. tarjoamalla risteilyjä yhteistyössä VR:n kanssa, henkilökunta on antanut tavaralahjoituksia sekä työpanosta, he ovat yhdessä  olleet auttamassa lajittelukeskuksessa.

Jäin heti miettimään mitä minä voisin tehdä? 
Meiltä löytyy varmasti paljon tavaraa, jota voisimme lahjoittaa, menisin mielelläni auttamaan Hopen lajittelukeskukseen. Herätinkin heti meidän pöydässä keskustelua, mitäs jos me bloggarit menisimme viemään lahjoituksia ja lajittelemaan lahjoituksia. Täytyypä muistaa puhua tästä myös omassa työyhteisössä.
Tapahtuma oli oikein mieluinen ja antoi paljon ajattelemisen aihetta. Oodi
Puolessa välissä kuuta pääsimme tutustumaan uuteen naapuriimme kaupunginkirjasto Oodiin, joka kutsui meidät kylään. Uutta kirjastoa on odotettu pitkään ja se herättää suurta mielenkiintoa, nyt se alkaa pikkuhiljaa olla valmis. Tallustelimme siellä kypärät päässä ja kirjastossa kävi kova kuhina, sillä avajaisiin oli vain hetki ja vielä oli paljon tehtävää. 

Kirjat olivat juuri saapuneet ja parhaillaan testattiin uutta lajittelukeskusta. Tutustumiskierros alkoi alakerrasta, jossa sijaitsee kirjaston upea vaaleanpunainen / sininen Unisex-WC. 


Jatkoimme kierrosta ylöspäin ja näimme erilaisia tiloja ja huoneita, joita voi kirjastokortilla varailla omaan käyttöön, kirjastoon tulee mm.  kokoushuoneita, ompelukoneita, harjoituskeittiö sekä elokuvateatteri. 

Kirjasto näytti upealta, paljon puupintaa ja muotoilua, kerrokset ovat todella laajat. Saimme kurkata kirjaston terassia ja kuulimme että se on rakennettu samalla tasolle kuin Eduskuntatalon ylin porras, Musiikkitalo näytti aika pieneltä Oodin rinnalla.
Täytyypä käydä nyt uudemman kerran Oodissa kun se on nyt avattu yleisölle. 


Ulkoilu
Heti kun aurinko paistoi niin kävin patikoimassa Kalajärvellä Träsmänskarrin luontopolulla ja reitti oli todella kiva ja se kulkee pitkän matkaa pitkospuita pitkin Kolmen miehen suon ylitse. Luontopolulla on kaksi reittiä ja mikäli haluaa tehdä pidemmän reitin niin se kulkee Kurkijärven rannan kautta. Harmittelin ettei ollut eväitä mukana, sillä järven tuntumassa olisi ollut ihan mahtava eväspaikka. Lue patikointireitistä lisää täältä.
Toisella kertaa kävin pikaisesti patikoimassa Espoon keskuspuiston Tikakierroksen, valitettavasti olin myöhään liikenteessä ja aurinko ehti jo laskea. Reitti vaikutti todella kivalta, joten tänne haluan vielä uudemman kerran paremman ajan kanssa.

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.