sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Mietteitä ulkosuomalaisuudesta


Ensimmäistä kertaa postaukseni on hieman henkilökohtaisempi, sillä yleensä kirjoitan postauksia jotka liittyvät matkailuun, nähtävyyksiin tai yleisesti meidän elämään täällä Sveitsissä. Nyt ajattelin hieman kirjoittaa mietteitäni ulkosuomalaisuudesta ja samalla hieman avautua, siitä minkälaista minun mielestä on asua ulkomailla. Niille, jotka eivät ole blogini aktiivisia lukijoita, haluan kertoa, että kirjoittaja asuu tällä hetkellä Sveitsissä ja muutti tänne kahden teinin kanssa Suomesta miehen työn vuoksi. Tämä on meille toinen kerta kun asumme ulkomailla aikaisemmin asuimme muutamia vuosia Madridissa. 

London & Beyond-blogin Leena haastoi meidät ulkosuomalaiset bloggaajat kirjoittamaan postauksen, siitä mikä meidän mielestä on parasta Ulkosuomalaisuudessa. Itse ajattelin lähestyä aihetta ihan koko kattauksella eli käsitellä niin hyviä kuin huonoja puolia sekä millaista arki on vieraassa maassa.Mitä on olla ulkosuomalainen?
”I don't drink coffee I take tea my dear

I like my toast done on one side
And you can hear it in my accent when I talk
I'm an Englishman in New York”


Ulkomailla asuvia suomalaisia kutsutaan ”ulkosuomalaisiksi” ja jo itsessään tuo sana kuulostaa minun korvissani epämiellyttävältä, se tuo tunteen että olen todellakin muukalainen. Mieleeni tulee ensimmäiseksi Stingin laulu ”Englishman in New York”, joka kertoo mielestäni hyvin siitä, miltä tuntuu kun yrittää sopeutua toiseen maahan, mutta toisaalta myös Suomessa tunnen usein olevani vieras, vain käymässä, kohta lähdössä, voisin siteerata tässä ”käymään vain”-kappaletta, sillä kun kuulumiset on vaihdettu niin heippa ja nähdään taas, mutta milloin? 


”See me walking down Fifth Avenue
A walking cane here at my side
I take it everywhere I walk
I'm an Englishman in New York

I'm an alien, I'm a legal alien
I'm an Englishman in New York”Täällä suurten tuloerojen, eri kansalaisuuksien, uskontojen ja kulttuureiden sekä paikallisten tapojen ristitulessa on välillä todella vaikea löytää se oma tie mitä pitkin kulkea. Miten pystyy pitämään kiinni niistä omista arvoista loukkaamatta muita, kuinka pitäisi pystyä muuttumaan uuden elinympäristön paineessa ja pystyä sopeuttamaan uudet asiat oman perheen kesken. 


Elämää kuplassa
”If "Manners maketh man" as someone said

Then he's the hero of the day
It takes a man to suffer ignorance and smile
Be yourself no matter what they say

I'm an alien, I'm a legal alien
I'm an Englishman in New York”


Suurimman osan ajasta sitä elelee omassa kuplassaan, kun ei ymmärrä kieltä, niin moni asia menee ihan ohi ja oikeastaan usein ei edes ymmärrä mitä ympärillä tapahtuu. Kaikki on todella kivaa, ihanaa ja mukavaa, et ymmärrä ilkeitä sanoja ja puheita tai jos ihmiset käyttäytyvät huonosti. Uutiset Suomesta kuulostavat useinmiten huonoilta ja jopa pelottavilta, kaikki netissä kirjoitetut vihapuheet saavat sinut ihmettelemään mitä siellä Suomessa oikein tapahtuu? Nykyisen asuinmaan kotimaan uutisia kuuntelet puolella korvalla, kun et oikein ymmärrä niitä, etkä oikein tiedä asioiden taustoja. Elät ja pystyt kommunikoimaan muiden ulkomaalaisten kanssa, jotka myös asuvat täällä myös vain väliaikaisesti, tämän vuoksi paikallisiin on vaikea tutustua sillä heillä on jo omat kaverit ja sukulaiset täällä. Täällä kaikki ulkomaalaiset auttavat mielellään toisiaan sillä kaikilta meiltä puuttuu se verkosto, mikä meillä oli siellä koti-Suomessa.Suomalaisuus
”Modesty, propriety can lead to notoriety

You could end up as the only one
Gentleness, sobriety are rare in this society
At night a candle's brighter than the sun”Kun olen poissa niin kaipaan Suomeen, kaipaan ystäviä ja sukulaisia sekä niitä suomalaisia juhlia joita aina vietettiin yhdessä. Usein meillä on arki, kun Suomessa vietetään perinteisiä juhlia Vappua, juhannusta, itsenäisyyspäivää tai Uutta Vuotta ja seuraan niitä juhlia haikeana Facebookista. Usein kaipaan suomalaisia ruokia kuten karjalanpiirakoita, ruisleipää, nameja ja aina kun näen täällä kaupoissa joitain suomalaisia tuotteita, niin niitä on pakko päästä koskettelemaan. Onneksi tänne meidän lähelle Divonneen Ranskan puolelle on vuosi sitten avattu Habitek Design liike, joka myy suomalaisia Iittalan ja Marimekon tuotteita. Viime viikolla kävin siellä ostamassa ystävälleni läksiäislahjaa ja huomasin että liike oli muuttanut isompiin tiloihin ja mikä parasta valikoima oli laajentunut, joten voipi olla että käyn siellä jatkossa usein ainakin hypistelemässä. 

Suomalaisuus korostuu muutenkin poissa ollessa, haluan viettää kaikkia suomalaisia juhlapäiviä ja teen itse niihin liittyviä ruokia tai leivonnaisia. Edustan kaikille täällä Suomea ja suomalaisuutta, olen ylpeä suomalaisuudesta ja tuon sitä esille kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Suomi keskusteluissa tuon aina esille kotimaista matkailua ja kerron vinkkejä missä käydä. Edustan Suomea niin hyvässä kuin pahassa, usein tunnen olevani todella muukalainen ja se outo suomalainen. Joudun vastaamaan tai kommentoimaan moniin Suomeen liittyviin kysymyksiin, vaikka minulla ei olisi asioista mitään tietoa.
Arki ulkomailla ja ystävyyssuhteet
”Takes more than combat gear to make a man

Takes more than a license for a gun
Confront your enemies, avoid them when you can
A gentleman will walk but never run

If "Manners maketh man" as someone said
Then he's the hero of the day
It takes a man to suffer ignorance and smile
Be yourself no matter what they say

Uuteen maahan tai paikkakunnalle muutettaessa on aina pakko luoda elämä taas jälleen kerran uudelleen. Etsittävä ja löydettävä oikeat paikat, tuotteet, palvelut sekä luotava itselle ja perheelle uusi sosiaalinen verkosto. Eduksi tietenkin on jos puoliso on töissä kansainvälisessä yrityksessä, missä työskentelee muita ulkomaalaisia, mutta mikäli kollegat ovat paikallisia niin uusien tuttavuuksien solmiminen ei ole niin helppoa. 

Kun muuttaa teinien kanssa niin enää ei tavata muita äitejä koululla ja järjestetä leikkitreffejä, vaan uusiin ihmisiin tutustuminen vaatii aina jonkinlaisia ponnisteluita, monissa kansainvälisissä kouluissa on paljon vapaaehtoistoimintaa ja siihen voi osallistua vaikka lapset olisivat teinejäkin. Itse aloin järjestämään retkiä koulun vanhemmille päiväsaikaan, kun edelliset ParentTime-tapahtumien vetäjät muuttivat pois. Nuo tapahtumat ovat olleet todella mukavia ja hyvä tapa myös tutustua uusiin ihmisiin. Monissa maissa on erilaisia Suomi-yhteisöjä ja niistä on kanssa hyvä aloittaa ystävyyssuhteiden solmiminen. 

Mikäli ei ole mahdollista työllistyä uudessa maassa niin on hyvä löytää itselle jotain tekemistä. Itse olen ollut todella tyytyväinen tähän blogin kirjoitteluun, minulla on ollut mielekästä tekemistä ja olen saanut ajan mukavasti kulumaan. Huomaan että läheiset ja tuttavat hieman vaivautuvat kun puhun blogistani, sillä alkuperäinen idea blogille oli jakaa tietoa, miten meillä täällä menee, mutta nykyään tämä blogi on enempi matkailu painotteinen ja olisipa kiva, jos tämän avulla aukeasi joskus joku oikea työmahdollisuuskin.

Kun on kerran lähtenyt jostakin ja jättänyt jäähyväisiä, niin sitä tulee myös varautuneeksi ja miettii kuinka paljon sitä uskaltaa pistää itseänsä likoon? Jokainen tarvitsee kuitenkin ystäviä ja seuraa, mutta välillä se vaan on raskasta aloittaa taas alusta ilman mitään aikaisempaa yhteistä historiaa. Hei olen Martta, tulen Suomesta… Meillä päin asuu paljon ulkomaalaisia ja täällä on helppo löytää ystäviä joiden kanssa oikeasti viihtyy eikä tarvitse olla velvollisuuden vuoksi tekemisissä. Nämä keväät ovat aina raskaita aikoja, sillä aina joku lähtee ja tänä keväänä minun kohdalle osui monen hyvän ystävän lähtö. Vaikka aina kuinka sanotaan että ”nämä ei ole jäähyväiset vaan mahdollisuus sanoa hei taas myöhemmin” niin silti, aina päättyy jokin ajanjakso eikä samanlaista enää tule. Syksyllä tulee aina uusia ihmisiä ja täytyy aina muistaa kuinka kiva on tulla, jos olet tervetullut. Suomi-yhteisö


Meitä suomalaisia on ympäri maailmaa ja jokaisessa paikassa on varmasti joku toinen sinun lisäksi, joten ota ihmeessä yhteyttä! Ulkomailla asuessa monissa asioissa suomalaista ymmärtää vain toinen suomalainen ja tämä on niin totta! Vaikka olisit mistä päin Suomea, kuinka oppinut tai oppimaton, blondi tai brunetti, mutta viettänyt lapsuutesi Suomessa tai suomalaisten vanhempien kanssa niin aina löytyy se pieni ymmärrys toista suomalaista kohtaan ja maamiestä autetaan. Minä olen saanut Suomi-rouvilta niin paljon apuja ja vinkkejä, tyhjensin jopa heidän kaapit astioista tyttäreni valmistujaisiin. Suomi-yhteisö on loistava tietopankki, pelastusrengas hädässä ja unohtamatta suomalaista huumoria. Toisaalta Suomi yhteisö on kuin iso hiekkalaatikko, johon on heitetty joukko erilaisia ihmisiä leikkimään, kaikkien kanssa ei aina tule toimeen ja välillä kivi hiertää kengässä, mutta kaikkia meitä yhdistää kuitenkin rakas Suomi. Minulla kävi mieletön tuuri aikanaan, satuin erään ystäväni kanssa pieneen putiikkiin, kunnes kohta sinne astui pari rouvaa, jotka puhuivat Suomea…”Be yourself no matter what they say”5 kommenttia:

 1. Suomi-yhteisö on kyllä ollut elintärkeä vertaistuki miullekin. Suomalaiset kaverit on ainoita, kenen kanssa suomea pääsen puhumaan, lukuunottamatta harvoja soittoja Suomeen. Tuo uusien ystävien tekeminen on kyllä tosiaan pitemmän päälle vähän rankkaakin, kun aina joutuu aloittamaan alusta, ja ystävyyssuhteiden syvenemiseen menee itsellä ainakin tosi paljon aikaa. Sinänsä Australia on ollut helppo maa, kun täällä puhutaan englantia. Sveitsi tai Espanjakin olisi varmaan ihan eri juttu sitä ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä kanssasi ja välillä tuntuu todella pahalta omia Suomi-ystäviä kohtaan kun huomaa soittavansa usein silloin kun on nuttu nurinpäin ja kun se nuttu on taas oikeinpäin niin tulee enemmän chattailtua tai liketettyä ;/ Täälläkin yllättävän moni puhuu englantia, mutta kaikki asiat pitäisi osata hoitaa Ranskaksi, joka ei vaan taivu vieläkään... Kuulin juuri eräältä tuttavaltani, kun hän oli kysynyt puhuuko asiakaspalvelija Englantia niin rouva oli vastannut hänelle että "en tänään"! Vaikka Espanjakaan ei aikanaan sujunut (tuolloin siellä ei puhuttu Englantia) niin ainakin he olivat todella avuliaita ja yrittivät aina auttaa. Australia kiinnostaa todella kovasti, mitenkäs siellä teillä suhtaudutaan ulkomaalaisiin?

   Poista
 2. Allekirjoitan niin nuo ajatuksesi kuplassa asumisesta ja toisista suomalaisista, ne ovat niin tärkeitä ulkomailla asuessa. Itselleni ei kyllä Suomen juhlapyhät ole mitenkään erityisen oleellisia, enkä koe tarvetta ostella Marimekkoakaan... Mutta luonnollisesti kokkailen kotona suomiruokaa, kun sitä osaan valmistaa :D Olisipa kiva kuulla mietteitä enemmän teini-ikäisten kanssa ulkomaille muuttamisesta. Ehkä se on itselläkin vielä edessä. Nyt kokemusta vasta pienten lasten kanssa muuttamisesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuplassa on useimmiten mukava olla :) Juuri nuo suomalaiset juhlat sekä tietenkin muut perhejuhlat, ovat minulle se hetki, joka vetää mielen haikeaksi ulkomailla! Jossain yhteydessä jo mainitsinkin, kun me ollaan ihan supisuomalainen perhe ja olemme aina viettäneet ystävien kanssa perinteiset suomalaiset juhlat ja nyt seuraamme niitä Somen välityksellä kun meillä on täällä ihan normaali arki. Monet juhlat osuvat loma-aikoihin ja silloin lomailevat myös ulkosuomalaiset, eivätkä ole täällä. Meille nuo paikalliset juhlat ovat vieraita, eikä ne oikeestaan tunnu juhlilta, kun emme ymmärrä miksi niitä juhlitaan, minkälaisia tapoja ja traditiota niiden taustalla on. Meille nuo paikalliset juhlat ovat siis vaan ylimääräisiltä vapaa-päiviä. Kun lapset oli pienempiä niin usein Suomi-koulun puolesta tuli vietettyä ainakin pienimuotoisesti suomalaisia juhlia, mutta nykyään kun nuorisoa ei paljoa näy kotona. Ei minullakaan Marimekkoa ole niin kovin ikävä, ainahan niitä tuotteita on kiva nähdä, mutta niitä kaikkia ihania astioita voisin hypistellä vaikka kuinka kauan! Myönnän olen suuri astiafriikki! Pienten lasten kanssa muutto on paljon helpompaa, sillä usein pienet lapset ovat kuitenkin ajan mittaan tyytyväisiä siellä missä perhe on, mutta teinien kanssa se on vähän toinen juttu... Teinit ovat herkässä iässä ja heillä voi olla kasvukipuja, kaverit ovat iso osa teinien elämää.

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.