maanantai 5. lokakuuta 2015

Rolle Geneve-järven “helmi”






Rollea kutsutaan Geneve-järven helmeksi eikä suotta, kaupunkia hallitsee vanha keskiaikainen linna ja Geneve-järven rantaa pitkin kulkee upea rantakatu sekä pääkadun varrella sijaitsee värikkäät vanhat rakennukset, joista monet ovat peräisin 1500-1700-luvulta. Rolle on ollut yksi suosikkikaupungeistani, jossa olen pysähtynyt melkein aina ohikulkumatkalla, vähintäänkin herkullisella jäätelökioskilla. Kaupunki on ollut melkein pari vuotta kaaoksen vallassa ja sen pääkatu on ollut täysin remontissa, kaupungissa on olut hankala vierailla ja sen pieniin puoteihin on ollut hankala päästä. 



Rollen jäätelökioski


linnan luona järjestetään usein markkinoita tai kirpputoreja, mutta nyt päätin osallistua siellä järjetetylle opastetulle kaupunkikierrokselle. Saavuin kaupunkiin ja koin suuren yllätyksen sillä pääkadun remontti oli vihdoin saatu päätökseen ja se näytti yhtä upealta kuten aina ennenkin. Olin hieman myöhässä ja opas sekä muu ryhmä odotteli jo Info-pisteen luona. En ollut etukäteen varannut itselleni paikkaa, joten en ollut ihan varma millä kielellä opastus pidettiin ja sehän oli tietenkin ranskaksi. Päätin kuitenkin osallistua, sillä halusin nähdä mitä kaikkea Rollessa on mahdollista nähdä ja vaikka en ymmärtäisi kaikkea, niin voisin tutustua aiheeseen jälkeenpäin. Odotimme vielä hetken viimeisiä tulijoita ja eräs ystävällinen herra sanoi että voin kysyä häneltä, mikäli en ymmärrä. He he, tuossa vaiheessa hän ei todellakaan tiennyt mitä lupasi, yritin kyllä sanoa että ei tarvitse tulkata. 



Château de Rolle, järven puoleinen sivu

Olin yllättynyt kuinka paljon loppuen lopuksi ymmärsin opastuksesta ja kuinka hyvin pystyin seuraamaan mukana. Tosin keskittymiseni taisi lopahtaa ensimmäisen puolen tunnin jälkeen ja tämän jälkeen otin ilolla vastaan tulkkauksen. Ensimmäiseksi tutustuimme linnaan, joka on tyypillinen kekskiaikainen linna, jossa on neljä tornia, kuten myös läheisissä Morgesin, Nyonin ja Pranginsin linnassa. Opas kertoi ja demonstroi meille kuinka tuolloin käytettiin narua ja käsivarrenmittaista puupalikkaa apuna rakentamisessa. Jäin itse hämmästelemään, miten tuo linna näyttää kuitenkin ihan symmetriseltä??? 


Opastettu kierros, linnan sisäpiha

Meitä oli ryhmässä sekalainen porukka ja mieleeni jäi erityisesti hauska herra, jonka pukeutuminen oli kuin suoraan jostain Sherloc Holmes-tarinasta tai Agatha Christien kirjasta, pitkä takki, hattu ja piippu koko ajan suussa. Sellainen jäykkä ja kaikkitietävä herramies, joka ärsyttävällä tavalla keskeytti koko ajan opasta ja kertoili omia historian tietojaan, kerran hän jopa innostui laulamaan. 



Rollen upea rantakatu lähtee linnan vasemmalta puolelta 

Katolinen kirkko St Joseph, kävelykatu rannalta kaupunkiin

Kävelimme rantatien kautta ja sain kuulla tarinaa herra De la Harpesta, jonka mukaan on nimetty saari Rollen edustalla. Jatkoimme matkaa kaupunkiin ja ylitimme tien ja piipahdimme yhdestä käytävästä sisälle ja sieltä avautui upea sisäpiha, jonka ypärillä oli useita vanhoja rakennuksia aivan vierivieressä. Eräs ystävällinen talon asukas kutsui meidät katsomaan näkymiä talonsa kattoterassilta ja oli jännä huomata kuinka talojen julkisivut kätkevät sisälleen useita kattoterasseja sekä sisäpihoja. 



Näkymä talon kattoterassilta, talot rakennettu vieri viereen 

Vanhaa ja uutta, Grand Ruelta alikulku rantatiellle

Opas kertoi että pääkadun asunnot olivat aikanaan kaksikerroksia ja ne talot joissa on useampi kerros ovat rakennettu myöhemmin. Talojen väleissä oli kapeita katuja ja tuohon aikaan jätehuolto toimi siten, että roskat heitettiin ikkunoista kadulle ja ennen heittämistä huudettiin varoitukseksi, jotta alhaalla olevat ihmiset tiesivät mennä seinän viereen suojaan, etteivät jäisi roskien alle. 


Talojen välissä kapea katu "roskakuilu"

Näkymä pääkadulta järvelle "Kaukana näkyy Ranska ja vapaus"

Pääkadun varrella oli rakenus, jossa tarinan mukaan asui eräs ruotsalainen neiti, joka oli tullut usein raskaaksi ja tämän vuoksi tytön isä oli lukinnut hänet huoneeseensa. Tyttären kerotaan katsoneen ikkunasta ulos Ranskan suuntaan ja todenneen että hänen ikkunasta näkyy vapaus. 

Kaupunkikierros oli oikein mukava ja päätin ehdottomasti kokeilla samanlaista intensiivikurssia, jossain toisessa kaupungissa. Ymmärtämistä helpotti varmasti se että olen viime aikoina lukennut jonin verran alueen historiasta ja sekä se on tullut tutuksi eri käyntikohteissa, unohtamatta tietenkään ystävällistä herraa meidän ryhmässä, joka tulkkasi minulle monia juttuja.  



Rolle

 


Näkymä rantakadulta Ilé de Harpen ja linnan suuntaan sekä La Côten viiniviljelmille

Rolle on vanha keskiaikainen kaupunki, joka sijaitsee Geneve-järven rannalla, La Côten viiniviljelyalueella, Geneven ja Lausannen puolessa välissä. Rollessa on noin 6000 asukasta ja se kuuluu Vaudin kantonissa, Nyonin hallintoalueeseen. 

Rollen linna rakennettiin 1200-luvun loppupuolella ja sen tarkoitus oli suojella maata, Geneve-järveltä tulevia hyökkäyksiä vastaan ja vasta vuosia myöhemmin 1300-luvun alkupuolella linnan ympärille rakennettiin Rollen kaupunki. Vaudin ollessa Bernin vallan alla vuosina 1536-1798, myös Rolle oli miehitettynä ja itsenäisyystaisteluiden aikana lähtiessään Rollesta berniläiset polttivat linnan sekä kaupungin kahteen otteeseen. Tulipaloista huolimatta Rollessa on säilynyt useita rakennuksia 1500-1700-luvulta ja yksi vanhimmista lienee Maison d’Allinges, joka sijaitsee pääkadun Grand Ruen varrella. Keskeisellä paikalla vihreiden puuovien takana sijaitseva keskiaikainen talo on goottilaistyylinen linnake ja se on valmistunut 1500-luvulla. 



Maison d'Alliages, yksi kaupungin vanhimpia taloja




Château de Rolle



Château de Rolle, rantakadulta Lausannen suunnalta

Linnoitus on valmistunut vuonna 1264 Savoyn kreivin toimesta, siinä on neljä tornia jokaisessa kulmassa, kuten muissakin tuon ajan linnoissa (Nyon, Prangins ja Morges.) Linna rakennettiin puolustustarkoitukseen suojaamaan hyökkäyksiä Geneve-järveltä. Nykyinen linna ei ole alkuperäisessä muodossaan, vaan sitä on rakennettu uudelleen ja restauroitu muutamaan otteeseen, sillä berniläiset poistuessaan Rollesta sytyttivät sen tuleen vuosina 1530 ja 1536. 



Château de Rolle näyttelytila


 Château de Rolle näyttelytila

Linna on ollut Rollen kaupungin omistuksessa vuodesta 1798 ja tänä päivä siellä on kaupungin virastoja sekä siellä järjestetään erilaisia näyttelyitä, linnassa on suuri kirjasto, joka käsittää noin 20 000 historiallista teosta. Kirjasto ei ole avoinna yleisölle. Linna toimi vankilana 1950-luvulla.



Château de Rolle linnan sisäpiha

Château de Rolle, rantakadun puolelta




L’Ile de la Harpe



Ilé de la Harpe, Château de Rollen suunnalta

Saari on rakennettu vuonna 1838 ja se on yksi Geneve-järven neljästä saaresta. Saari on nimetty kuuluisan kaupunkilaisen Frédéric Cêsar de la Harpen mukaan, joka toimi Venäjän keisari Alexander I (myöhemmin tsaari) turorina sekä oli yksi keskeinen henkilö Vaudin itesnäistyessä Bernin vallasta. Saareen on pystytetty muistomerkki la Harpen kunniaksi. Saareen on vapaa pääsy, mutta sinne ei ole kulkuyhteyttä vaan vierailijoiden täytyy itse päästä sinne joko uimalla tai veneellä.



Vaudin kantoni







8 kommenttia:

  1. Ohjatuille kaupunkikierroksille pitäisi osallistua useamminkin! Ja varsinkin tuollaisille kielikurssiversioille ;) Eihän se haittaa, vaikkei ihan kaikkea ymmärrä. Varmasti silti hauskaa huomata, miten paljon ymmärtää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Unohdan aina matkan suunnitteluvaiheessa tutkia paikallisia kierroksia, jotka löytyvät vain kaivamalla... Moni juttu meni todellakin ohitse, mutta jälkeenpäin luin asiasta lisää. Oli hauska olla paikallisten kanssa samalla kierroksella ja kuulla eri alueiden välisistä eroavaisuuksista.

      Poista
  2. Tuollaisesta opastetusta kierroksesta saisi varmaan paljon irti ihan tutussakin kohteessa. Rolle on hyvin idyllisen kuuloinen paikka, nimikin on sympaattinen suomalaisen korvaan 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajoimme usein tämän kaupungin läpi ja se on kerrassaan upea, se todella oli ensimmäinen helppo kaupungin nimi joka istuu meidän suomalaisten suuhun. Monesti tuli viikonloppuisin piipahdettua siellä kirpputorilla ja käytyä kävelyllä upealla rantakadulla. Rollen kansainvälinen koulu on yksi Sveitsin kalleimpia, lukuvuosi maksaa kuusinumeroisia summia, siellä opiskelevat prinssit ja kuuluisuuksien lapset.

      Poista
  3. Tuossa rantakadulla olisi kiva tallustella ja pääkadun kuppiloissa istuskella croissantilla ja kahvilla. Linna näyttää juuri sopivan kokoiselta historialliselta kohteelta, johon ei tule ähky liian nopeasti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnaan ei valitettavasti pääse sisälle, mutta rantakatu on todella ihastuttava. Rollen pääkatu on kanssa erittäin kaunis ja sen varrella on lukuisia ihastuttavia pikkuliikkeitä. Hieman ylempänä sijaitsee upeat viinitarhat!

      Poista
  4. Jos tuolla suunnalla "pitäisi" viettää aikaa, niin varmaan tämänkin kohteen kujilla viihtyisi. Mutta ehken sittenkään ihan vaan tänne lähtisi, Sveitsin kuuluisimmat/isommat kohteet houkuttelisivat enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rolle sijaitsee suunnilleen Geneven ja Lausannen puolivälissä, siellä on kiva poiketa vaikka herkullisella jäätelöllä!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.