lauantai 21. huhtikuuta 2018

Via Jakobi: 3 Morges – St Prex
Kevään tulo on saanut minut ikävöimään Sveitsiä, lämpimiä kevätpäiviä ja luonnon heräämistä, joka puolella värikkäitä kukkia ja pensaita, upeasti kukkivat kirsikka- ja magnoliapuut sekä viiniviljelmien kasvun seraaminen saavat mielen haikeaksi. Yritän tämän postauksen myötä helpottaa tuskaani ja palaan ajassa hieman taaksepäin Genevejärven rannalle ja jatkan patikointia Via Jakobi pyhiinvaellusreittiä pitkin. Tämän etapin patikoimme tasan vuosi sitten!  

Via Jakobi pyhiinvaellureitti jatkuu Martan matkassa ja nyt ollaan kolmannella etapilla, edellisestä etapista on kulunut jo useita kuukausia, tuolloin oli syyskuun loppu ja upeat daaliat olivat kukassa Morgesin rantatiellä. Tässä välissä olin jo tehnyt päätöksen paluumuutosta Suomeen ja pikkuhiljaa alkoi tulla paniikki, että ehdin kävellä Via Jakobi haasteeni loppuun ennen muuttoa. Elettiin huhtikuuta ja tuohon aikaan kevät oli jo pitkällä, saavuttaakseni patikonti tavoitteeni päätin alkaa tekemään pidempiä etappeja ja kävelyn sijaan aloin käyttämään julkista liikenettä palatakseni takaisin autolle.2016 Tulppaanifestivaalit Morges

Saint Prex


Kolmas etappi alkaa Morgesista, joka on tunnettu kukista ja jatkuu sieltä seuraavaan kylään pikkuruiseen Saint Prexiin. Reitti oli pituudeltaan 5,4 km, osan matkaa se kulkee upeissa maisemissa Genevejärven rantaviivaa pitkin ja välillä se kulkee metsän kautta ja lopuksi kuljetaan La Côten viiniviljelmien poikki läheiseen Saint Prexin kylään.


Morges


Keskiviikko markkinat, Grand Rue, Morges 


Morges sijaitsee Genevejärven rannalla, vastapäätä Mont Blancia, noin 10 km Lausannesta ja 50 km Genevestä. Kaupunkia hallitsee upea Morgesin linna, joka on valmistunut 1200-luvun loppupuolella, linnassa on neljä kiinnostavaa museota, Vaudin kantonin Sotamuseo, Tykistömuseo, Poliisimuseo sekä Historiallisten figuurien museo.

Linnan takana on Parc Independet-puisto, joka on tunnettu tulppaaneistaan, keväisin siellä järjestetään tulppaanifestivaalit, puistoon on istutetaan yli 100 000 tulppaania ja ne muodostavat upeita taideteoksia. Rantakatua koristaa ympäri vuoden upeat kukat ja syksyllä se on tunnettu dahlioistaan.

La Côte on yksi Vaudin kantonin suurimmista viininviljelyalueista, se ulottuu Jura-vuorten ja Geneve-järven väliin, viiniviljelmät alkavat Nyonista ja päättyvät Morgesiin.

Lue lisää Morgesista:Via Jakobi: Patikointi 3 etappi Morges – St Prex 


Upea tyyni Geneve-järvi ja Alpit taustalla


Tällä kertaa Papi lähti mukaan kävelemään ja oli kerrassaan upea aurinkoinen päivä. Jätimme auton Morgesin linnan taakse Independent puiston viereiselle parkkipaikalle ja lähdimme kävelemään urheilukenttien suuntaan. Alkuun kävelimme rannan tuntumassa, onneksi reitti poikkesi välillä metsän varjoon, sillä aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ja oli todella lämmin.

Alitimme päätien joenviertä pitkin, saavuimme pellon luokse ja kuljimme sen reunaa, kunnes eteemme aukesi hauskannäköisiä ja hieman erikoisia puutarhapalstoja sekä mehiläistarhoja. Maasto oli suhteellisen tasaista ja helppokulkuista, reitin varrella oli vain muutama tiukempi nousu, tiet ja polut olivat hyvässä kunnossa.

Saavuimme metsästä ja edessämme oli rautatie, kuljimme hetken sen viertä pitkin, kunnnes eteemme aukesi upeat keltaiset rypsipellot! Kevät on tullut! Nuo pellot olivat todella huikeat, keltaisia rypsejä näkyi silmän katamattomiin. Rautatien toisella puolella oli viiniviljemiä, jotka kuuluvat La Côten alueeseen. Köynnöksissä ei vielä näkynyt lehtiä, mutta kuukauden kulutua ne olivat jo ihan vihreiden lehtien peitossa. Viiniviljemiltä oli aivan mahtavat näkymät, keltaiset rypsipellot ja taustalla Genevejärvi sekä Alpit, mikäs siinä patikoidessa tai itse asiassa kuvaillessa…
Seuraavia etappeja

Ihanat rypsipellot

Muutaman viikon päästä jo ensimmäiset lehdet viiniviljelmillä

Papi alkoi jo hieman väsähtää, joten hän otti junan takaisin Morgesiin ja lähti hakemaan autoa, minä sen sijaan jatkoin kävelyä alas Saint Prexin kylään. Minun oli tarkoitus ottaa kylästä muutama kuva, sitten jatkaa kävelyä vielä vähän matkaa ja Papi noukkisi minut kyytiin matkan varrelta. No kuinkas kävikään? Tuo Saint Prex oli todella kaunis kylä vanha kylä, ensin tuli vastaan vanha kirkko, jonka edustalta oli aivan mahtavat näkymät kaupunkiin sekä Alpeille.


Saint Prex

Jatkoin matkaa alas kylään ja saavuin rantatielle, kiertelin, pienen kylän ihania kapeita kujia ja ihastelin vanhoja eriskummallisia rakennuksia, niiden ikkunoita sekä koristeluita. Kylän ympäri on aikanaan kulkenut suojamuuri ja sisäänkäynnin yhteydessä on muistona jäljellä vielä portti ja näytävä kellotorni. Keskiaikainen Saint Prex

Saint Prexissä pysähtyy myös lautta

Ihanat vanhat talot

Aina löytyy kuvauksellinen ikkuna

Mösjöö???


Ihastuksissani kuljin rannalla edestakaisin ja kylää ristiin rastiin, ilatapäivällä kaupunki nukkui, melkein kaikki kuppilat ja putiikit olivat kiinni, vain muutama henkilö istui terassilla.  En huomannut ajankulua, ollenkaan kunnes Papi soitti ja kertoi olevansa jo seuraavassa kaupungissa… Hups, huomasin että olin unohtunut tähän ihanaan keskiaikaiseen kaupunkiin hieman pidemmäksi aikaa. Sovimme treffit ja Papi tuli minua noukkimaan.


Seuraava etappi alkaa Saint Prexistä ja silloin patikoidaan Aubonneen!Via Jakobi
Ohessa tiivistelmä Via Jakobista niille, jotka eivät ole lukeneet aikaisempia postauksia ”Pyhiinvaellusreitti Via Jacobi” tai tai ”Via Jakobi: 1 Lausanne-St Sulpice”

Sveitsin Via Jacobi suom. Jaakobitie pyhiinvaellusreitti kulkee Sveitsin läpi Ranskan rajalle (Camino Francés) ja jatkuu sieltä aina Espanjaan Santiago de Compostelaan asti Pyhän Jaakobin haudalle. Via Jakobi on noin 450 km pitkä, reitin voi aloittaa Itävallan tai Saksan rajan tuntumasta. Saksasta alkava Via Jakobi kulkee Konstanz järven kautta ja toinen reitti lähtee Rorschachista Itävallan rajalta. Reitit yhtyvät Bernissä ja jatkuvat sieltä Lausanneen, ne kulkevat Genevejärven rantaa pitkin, Geneven kautta aina Ranskan rajalle asti. Pyhiinvaellusreitti on jaettu 33 eri etappiin ja se kulkee vaihtelevassa maastossa, matkan varrella on lukuisia keskiaikaisia kyliä ja kiinnostavia kaupunkeja, upeita nähtävyyksiä, vanhoja rakennuksia ja luostareita sekä maisemat ovat häkellyttävän kauniita.

Kun löysin Jaakobinreitin opasteita omasta kotikylästäni Sveitsissä, aloin kävellä reittiä kuntoilumielessä ja tutustuin samalla lähikyliin. Löysin reitin varrelta paljon upeita paikkoja ja haastoin itseni patikoimaan Lausannesta Ranskan rajalle Via Jakobia pitkin, matka on pituudeltaan noin 66km. Minulla ei ollut tarkoitus rykäistä koko reittiä kerralla vaan halusin kävellä sen pienemmissä etapeissa, jotta voin rauhassa tutustua myös uusiin paikkoihin. Nuo retket piristivät mukavasti arkikävelyitä.Via Jacobi Martan Matkassa


Lue aikaisemmat Via Jacobi postaukset:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.