lauantai 7. toukokuuta 2016

Martan matkassa linnasta linnaan

Olen varmaan ikuinen ”prinsessa” tai ”linnanneito” sillä kaikki linnat ovat aina kiinnostaneet minua, olivat ne sitten kuninkaanlinnoja tai vanhoja linnoituksia. Geneve-järven alueella on useita pieniä linnoja ja olen viime aikoina vieraillut muutamassa linnassa (Nyon, Prangins) museoreissun yhteydessä. Eivät nämä meidän alueen linnat pysty missään nimessä kilpailemaan Saksan tai Loiren alueen linnojen kanssa, mutta niissä on kiva käydä. Jostain turistitoimistosta mukaani tarttui kartta, jossa oli esitelty Vaudin alueen linnoja ja innostuin kartasta ja huomasin, että olen jo käynyt monessa linnassa tai patikoinut niiden ohi ja muutama on ollut pitkään toivelistalla. Sitten syntyi tämä ”linnasta linnaan”-idea eli aion käydä nuo kaikki linnat läpi, vierailla niissä missä pystyy ja katsastamassa ainakin ulkopuolelta ne linnat missä ei ole mahdollisuutta vierailla.
Wikipedian mukaan Vaudissa olisi peräti 43 linnaa, mutta ainakin nyt aluksi aion tutustua näihin karttaan merkittyihin linnoihin, joita on yhteensä 27 sekä 7 linnaa ilman selitettä. Osa linnoista muistuttaa mielestäni enemmän ulkonäöltään kartanoa, mutta ehkä nämä kaikki rakennukset ovat kuitenkin olleet joskus tärkeitä puolustuksen kannalta. 
Vaudin linnat-karttaan oli merkitty 12 kpl linnoja mitkä ovat avoinna yleisölle, 10 kpl linnoja jotka ovat joko yksityisiä tai niissä on mahdollisuus vierailla sopimuksen mukaan esim. yksityistilaisuus ja 5 kpl yksityisessä omistuksessa olevia linnoja sekä nuo 5 linnaa ilman selitettä, niistä täytyy ottaa selkoa. Joistain linnoista olen jo aikaisemmin kirjoittanut, joten liitän niiden linkit tähän postaukseen ja jatkossa päivitän uusien linnojen postaukset tänne.

Pitkään olen halunnut päästä käymään Chillonin ja Morgesin linnassa ja ne ovat edelleen toivelistalla, viimeksi kävin Pranginsin ja Nyonin linnassa (joista postaukset tulossa pian). Käydessäni Veveyssä jalkapallon merkeissä, törmäsin vahingossa La Tour de Pelizin linnaan sekä kävin kävelyllä Blonayn linnan luona, myös näistä postaukset tekeillä. Linnat, jotka ovat yleisölle avoinna:


Aigle, Champ-Pittet, Chillon, Coppet, Grandson, La Tour de Peliz, Morges, Moudon, Nyon, Oron, Prangins, Yverdon-les-Bains


Chillon, Montreux (myös ensimäinen kuva)


Coppet, Château de Coppet

Vevey, La Tour de Peliz
Morges
Nyon, Château de Nyon
PranginsLinnat joissa vierailu onnistuu sopimuksen mukaan:


Aubonne, Avenches, Châtelard, Glérolles, La Sarraz, Lucens, Lutry, Ollon, Rolle, St-MaireAubonne
Avenches

Rolle, Château de Rolle

Martan Matkassa @ La Sarraz

Linnat jotka ovat yksityisessä omistuksessa, ei vierailuita:


Bavois, Blonay, Champvent, Vufflens ja VuillierensBlonay

Vufflens 
Vuillierens
Muut linnat:

Château d’Oex, Echallens, Montreux, Payerne, Vevey, Villeneuve ja Villars-s.-O

Vaudin kantonin kartta2 kommenttia:

  1. Aivan ihania linnoja. Itseänikin ovat linnat aina kummasti kiehtoneet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ole ihania :) Kerrohan parhaat linnavinkkisi!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.